www.borssen.com
NYHETER
vecka 33
startsida
biografi
böcker
recept
postorder
bilderbok
länkar
chat
infoATborssen.se

Nyheter ur arkivet
Nyheterna för vecka 41 var följande:
Lila linje
MER HET MUSIK
Rosie Flores och A Honky Tonk Reprise.
Rosie var en av de första så kallade nya traditionalisterna, samtida med Dwight Yoakam, Lyle Lovett och Steve Earl. Den här skivan innehåller Rosies alla debutlåtar, men den har utökats med ytterligare 6 låtar som var avsedda för en outgiven CD. På skivans sexton låtar finns Rosies uppväxt i Texas representerad. Tex-Mex, blues, honky tonk, country och rockabilly blandas i en cocktail shaker och serveras i ett handblåst färgat glas från Södern.
Att servera till: Arctic Margarita, sidan 104 i Arctic Heat.

Shreveport Stomp.
Vi kallar det rhythm & blues! Det här är musiken som formade Elvis, Dylan och Springsteen. Det är också musiken som byggde modern rock n roll. Shreveport Stomp är en samling ruskigt bra låtar inspelade på Ram Records. Shreveport ligger i nordöstra Louisiana och tillhör vad man kallar the Tri-State Area vilket omfattar Louisiana, Texas och Arkansas. Hillbilly, blues och populärmusik har alltid haft en viktig roll i Shreveports historia vilket avspeglar sig på denna CD. Det här är både musikhistoria och ett stycke antropologi på samma gång.
Att servera till: Southwestern Cassoulet, sidan 119 i Eat The Heat.

Patsy Cline och albumet my greatest songs.
Här finns alla countrypärlorna samlade från hennes karriär. Denna cowgirl, från Virginia, spelade in ett antal odödliga hits på 50- och 60-talet innan hennes tragiska bortgång i en flygolycka 1963. Walking after midnight, I fall to pieces och Crazy är alla exceptionella inspelningar som trots att de var avsedda för 60-talets countrypublik blivit tidlösa mästerverk.
Att servera till: Barbecue Eel Saté, sidan 111 i Absolute Heat.

Big Joe Turner Greatest Hits.
Joe Turner är en av vår tids största blues- & rock n rollsångare. På denna samlingsplatta kan man spisa alla hans klassiker från 40- och 50-talet. Boogie woogie, blues, bebop, rock n roll och jazz samsas på totalt 22 spår. Det blir svårt att stå still i köket när plattan ligger på. Mycket saxofongung, pianorytmer och mustig sång av Big Joe Turner blir perfekt till både middagen och partyt.
Att servera till: Chile-Charged Lamb Meatloaf, sidan 124 i Eat The Heat.

Go Boy Go med The Spurs.
Okey, det är dags för alla tiders partymusik om du gillar western swing music. The Spurs har jämförts med storheter som Big Sandy, BR5-49 och Derailers. Ibland för det även tankarna till Lyle Lovett musikstil. Hur som helst är det lika fartfylld musik som en vild rodeohäst. Elektrifierade gitarrer, fiol, mandolin och basfiol ger den där rätta känslan i hela 17 låtar. Det är svårt att sitta still till denna glada bonnmusik. Vill du inte dansa bidrager musiken med stark energi till matlagningen.
Att servera till: Roasted Lamb Shank, sidan 184 i Absolute Heat.

Don Wise och On The Verge of Survival.
När jag ser omslaget (ett saxofonspelande skelett omringad av vackra chilefrukter) så inser jag direkt att det här är en skiva för alla chileheads. Det är också en skiva för alla er som gillar när saxofonen är en lika betydelsefull del av musiken som gitarr och sång. Don Wise menar att han tröttnat på att blåssektionen är det femte hjulet på var och varannan skiva. — Saxofon var predominant i tidig R&B, till och med i låtar där vokalisten hade en framskjutande position. Det var också min ambition med den här plattan menar Don.
Sammantaget är det musik med integritet, meningsfyllda texter och starkt innehåll. Lyssna till de fantastiska Delbert McClinton-spåren och Marcia Balls ohämmade hyllning till de kära små chileväxterna i Pepper In Your Pocket.
Att servera till: Buljongkokt Höna Med Rostad Poblano, sidan 163 i Arctic Heat.

James Intveld, Somewhere Down The Road.
James Intveld är utan tvekan efterlängtad. För några år sedan kom debutskivan och jag fastnade direkt för hans Elvisliknande röst och härliga R&B-sväng. Den här gången tar Mr Intveld det något lugnare och musiken kan ibland kännas lite melankolisk eller romantisk. Det är musik som får dig att känna som om du reste med en greyhoundbuss i den amerikanska Södern. Från bussfönstret ser du gamla bensinmackar, live nude dance bars och barbecue restauranger. Next stop Memphis!
Att servera till: Barbecue Chicken And Black Beans, sidan 156 i Absolute Heat.

Lil Mo and the Monicats med skivan Hearts in My Dream.
Hon har sitt ursprung i New York men sjunger och spelar som en honky tonkdrottning från Södern. Hennes stil är så äkta att man tror att Patsy Cline har återuppstått, men samtidigt är det modernt och med sexigt swing att självaste Madonna hade trillat av stolen. Monica visar dessutom att hon kan skriva Outstanding Country Music på klassiskt maner. Hon är också tillräckligt mogen vilket gör att man slipper alltför ambitiösa kreationer. Den här exotiska New York-Country-Singer-Songwriter-Madonnan är utan tvekan en av årets höjdpunkter när det gäller konstformen Real Country.
Att servera till: Cheesecake Caliente, sidan 144 i Eat The Heat.

New Orleans Funk: The Original Sound Of Funk 1960-75.
New Orleans musikindustri skiljer sig väsentligt åt från det övriga musikamerika. Runt om i USA fanns det en gång i tiden starka musikföretag: Atlantic i New York, Sun i Memphis, Motown i Detroit, Chess i Chicago osv. I New Orleans däremot, var de många som startade studios, oberoende av varandra. Det här kan vara en förklaring till The Big Easys rika musikliv. New Orleans Funk föddes på 60-talet och med en egen stil som bottnade i det enorma ymnighetshorn av Big Easy Music. Här har du nu din chans att lägga vantarna på 24 originalinspelningar med bland andra The Meters, Lee Dorsey, Professor Longhair, Aaron Neville, Allen Toussaint, Dr John och Eddie Bo. Skivan innehåller utan tvekan en bit musikalisk historia och många odödliga låtar.
Att servera till: Pulled Pork Taco, sidan 170 i Absolute Heat.DRYCKER TILL HET MAT
Domaine Gerovassiliou Viognier 2009.  Artikelnr: 84931. Pris 189:-
Ett grekiskt torrt och fylligt vittvin. Nu är det dags för en ny årgång av ett av de bästa vita vinerna från Grekland. Här har vi ett riktigt matigt viognier-vin i full kraft men också med finess. Domaine Gerovassiliou är smakrikt, blommigt, friskt och fruktigt, och det balanseras av en lätt smörig fatkaraktär. Allt är väl mixat. Servera vinet till kraftiga fisk- och skaldjursrätter eller ljust fågelkött. Vad sägs om currystekta pilgrimsmusslor, pecannötsrökt fjordlax med tomatillo-avokado salsa eller wokstekt pastasallad med kyckling och ingefärs glaze. Röd serrano, hot wax chile, fresno, ají amarillo, manzano, urkärnad habanero eller chipotle är bra styrkenivå.

Cecilia Cataratto/Chardonnay 1999. Artikelnr: 2448. Pris 60:-
Ett torrt italienskt vittvin. Den senaste tiden har det förekommit en hel del fina italienska viner här i veckans heta nyheter. Här kommer ännu ett trevligt matvin, den här gången från Sicilien. Smaken är inte lika svulstig som i de amerikanska eller australienska chardonnayvinerna. Kanske beror det på att chardonnay matchas med cataratto den här gången. Hur som helst så är det ett mycket fruktigt och aromatiskt vin. Den lilla smörkaraktären finns på plats och smaken avslutas med en svag nötbitter ton. Cecilia Cataratto/Chardonnay får en faktiskt att tänka på både sauvignon blanc och chardonnay. Sammantaget blir det ett ganska fylligt vin som kan drickas till moderat kryddade fisk- och skaldjursrätter samt kyckling och fläskkött. Prova först den något osannolika kombinationen — Cecilia Cataratto/Chardonnay med quesadillas fyllda med barbecuegrillad fläskkött och lök. Därpå en kryddig Caesarsallad med stekt kyckling. Torskburgare med curryremoulade eller provençalsk fisksoppa med rouille är lika goda till det prisvärda vinet.
Poblano, wax chile, fresno, jalapeño, ají amarillo och cayenne är lagom styrkenivå.

Sonoma County Chardonnay 1997. Artikelnr: 2537. Pris 119:-
Ett torrt kaliforniskt vittvin. De närmaste veckorna kommer några av företaget Gallos viner att presenteras här i veckans heta nyheter. Vi börjar med en riktig kraftfull och generös chardonnay i publik stil. Vinet är fylligt och eldigt med markerad fatkaraktär, smör och frukt. Det blir sammantaget en lång eftersmak som kan matchas med riktigt kryddiga smaker från ingefära, curry, kaffir lime, citrongräs, chilepeppar och senap. Prova Stekt Kyckling med Krispig Nudelsallad och Kokos-Ingefärsdressing, Quesadillas med Rökt Fläskkött och Stekt Rödlök, Grillad Lax med Chipotle-Ananas salsa eller Skaldjursgryta med Kaffir Lime och Curry till det goda vinet.
Ají amarillo, manzano, chipotle, wax chile, urkärnad habanero och lite cayenne är lagom styrkenivå.

Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2009.  Artikelnr: 6253. Pris: 89:-
Fyllig rödvin från Australien. Vissa australiska viner tillhör de mest prisvärda du kan finna på systembolaget, så som detta Penfoldsvin (vinnare av Det Gyllene Glaset-priset förra året). Vinet har en anings ung smak med massor av frukt i harmonisk stil. Den rostade fatkaraktären bidrar fint till den goda fylliga smaken. Vinet passar utmärkt till ganska kryddiga rätter av nöt- eller viltkött, grillat, kryddiga svampanrättningar och ost.
Servera till Renchili med Getost och Majsbröd, Helstekt Oxfilé med Friterade Cayenne-Lökringar, Älgköttbullar med Katrinplommon-Ancho Chile sås, Grillad Barbecue Blues Lax med Chipotlekryddat Potatismos eller Quesadillas med Oxbringa och Pepparrot.
Ancho, mulato, chipotle, rökt cherry pepper, pimentón de la Vera, wax chile och cayenne matchar vinet med sin styrka.

Domaine Lalande Réserve Merlot 2011.  Artikelnr: 22299. Pris 69:-
Ett medelfylligt rödvin från Frankrike. Domaine Lalande Merlot är ett opretentiöst rödvin men med lagom inställsam stil. Smaken är balanserad och god med bär- och fatkaraktär.
Servera det prisvärda vinet till biff-, vilt- och lammkött med moderat kryddning. Viltköttbullar med Lingon-Chipotle Chutney, Lammfärsbiffar med Getost och Guajillo Salsa samt Grillad Biffstek med Chimichurri sitter fint till vinet. Även halstrade, rökta och grillade fiskar kan passa till Domaine Lalande Merlot. Chipotle, ancho, cayenne och pimentón de la Vera matchar vinet med sin styrka.

Sonoma County Chardonnay 1998. Artikelnr: 2537. Pris 129:-
Ett torrt kaliforniskt vittvin. Vi börjar med en riktig kraftfull och generös chardonnay i publik stil. Vinet är fylligt och eldigt med markerad fatkaraktär, smör och frukt. Det blir sammantaget en lång eftersmak som kan matchas med riktigt kryddiga smaker från ingefära, curry, kaffir lime, citrongräs, chilepeppar och senap. Prova Stekt Kyckling med Krispig Nudelsallad och Kokos-Ingefärsdressing, Quesadillas med Rökt Fläskkött och Stekt Rödlök, Grillad Lax med Chipotle-Ananas salsa eller Skaldjursgryta med Kaffir Lime och Curry till det goda vinet.
Ají amarillo, manzano, chipotle, wax chile, urkärnad habanero och lite cayenne är lagom styrkenivå.

Lindemans Bin 50 Shiraz 2001.  Artikelnr: 6374. Pris 75:-
Ett medelfylligt rödvin från Australien. Lindemans Bin 50 Shiraz är något ungt i smaken och samtidigt mycket friskt och fruktigt. Smaken avslutas med lite fat och den karaktäristiska skogsbärsaromen. Det är ett prisvärt vin som kan drickas till både kött och fisk. Prova Lindemans Bin 50 Shiraz till ugnsgrillad kyckling med ancho-plommonkompottsås, halstrad lax med guajillo chile glaze, rådjursstek med lingon-chipotle chutney eller enchiladas fyllda med ost, grönsaker och bönor.
Det smakrika vinet matchar styrkan hos pasilla, guajillo, New Mexican, pimentón de la Vera, mulato, cayenne, ancho och chipotle.

Inycon Chardonnay 2013. Artikelnr: 12418. Pris: 75:-
Vittvin från Italien. Sicilien fortsätter att imponera med smakrika och prisvänliga viner. Inycon är en modern italiensk publikfriare med charmig chardonnay-karaktär i lite frisk, exotisk fruktig och välbalanserad stil samt med ryggrad av fat och försiktig smörighet. Servera till halstrade eller grillade skaldjur och fiskar. Även rustika soppor eller ljust fågelkött med smak av curry, ingefära eller kaffir passar till det goda vinet.
Prova Morotssoppa med Röd Curry och Ingefära, Linguinipasta med Halstrade Skaldjur, Vitlök och Pepperoni Picante, Ugnsstekt Kungsflundra med Frasigt Stekt Ströbröd, Pepperoncini och Vitlök, Grillad Kyckling med Äpple- & Ingefärssallad eller Satayspett med Fläskkött och Het Jordnötssås.
Mogen wax chile, röd jalapeño, chipotle, rökt cherry pepper, ají panca och ají amarillo matchar vinet med sin styrka.

Erbacher Honigsberg Riesling 2000. Artikelnr: 5865. Pris: 116:-
Halvtorrt vin från Tyskland. Tysklands mest kända vinregion är Reingau. Den senaste åren har regionens viner fått allt mer konkurrens från Mosel och Pfalz. Men fortfarande levererar Reingaus producenter läckra, friska och fruktiga viner. Erbacher Honigsberg Riesling har en finstämd och välbalanserad smak med inslag av mineral, citrus, äpple och honung. Det är gott både som välkomstdrink och som matvin till ost, fisk, skaldjur, kött och fågel med asiatisk kryddning.
Prova vinet med Honungsglaserade Jalapeños Fyllda med Getost och Rostade Pecannötter, Stekt Lax- & Grönsakspytt med Sötsur-Stark Ingefärssås, Kyckling och Nudlar i Buljong med Kaffir Lime och Thai Chile, Helstekt Fläskkarré med Couscouspilaff och Aprikos- & Currychutney, Trancherad Fläskfilé med Äpple- & Pepparrotschutney samt Ugnsrostade Grönsaker, Wokstekt Biff i Curry- & Kokossås med Glasnudlar.
Vinet matchar styrkan i urkärnad jalapeño, dutch chile, serrano, thai chile, ají amarillo och lite cayenne.

Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätlese 1994.  Artikelnr: 5040. Pris: 126:-
Halvtorrt vittvin från Tyskland. I mellersta Moseldalen återfinns denna vingård. Spätlese, vilket betyder sen skörd, motsvarar en viss mustvikt eller sockerinnehåll. Den mycket friska, honungssöta och fruktiga smaken passar både fisk och skaldjur samt kryddstarka asiatiska anrättningar med fläskkött och kyckling.
Servera vinet till Mangospacho med Habanero, Stekt Fläskfilé med Ananas-Rocoto Salsa, Honungslackerade Jalapeños med Getost och Pecannötter, Grillad Kyckling med Aprikos-Cayenne Glaze, Getost-Quesadillas med Päron-Manzano Mojo, Wokstekt Kyckling med Nudlar och Sherry Pequinsås, Cajun Crawfish Pie.
Jalapeño, hot wax chile, ají amarillo, rocoto, habanero, cayenne och pequin matchar vinet väl.

Cabrières Terres de Saint-Ségur 2003. Artikelnr: 5297. Pris: 76:-
Medelfylligt rödvin från Frankrike. Här kommer ett prisvärt vin som jag tror du kommer att gilla till din kryddiga mat. Smaken är ungdomlig med fin komplexitet av örter och bär samt kryddvänlig fruktsyra.
Servera vinet till smakrika och kryddiga grytor och liknande rätter. Prova Jambalaya med Kabanosse och Kyckling, Couscous med Lamm och Harissa, Louisiana Gumbo, Goulash, Lamm & Black Bean Chili, Lammstek med Vita Bönor, Tomat och Chipotle, Spaghetti med Bolognaisesås och Peperoncini.
Vinet passar styrkan i chipotle, peperoncini, cayenne, jalapeño, hot wax, dutch chile, rosen paprika.

Saint Clair Riesling 2010.  Varunr: 6456. Pris: 90:-
Torrt vitvin från Nya Zeeland. Regionen Marlborough är känd för att producera de bästa vita vinerna från Nya Zeeland. Det är ett ungt vin som inte ska sparas utan drickas nu och till kryddiga och aromatiska anrättningar. Smaken är inte typiskt limeaktig utan snarare druvig, mycket frisk och med viss sötma samt inslag av äpplen, citrus, mandarin, blommor och honung. Det finns också en angenäm liten sötma vilket kompar det kryddstarka.
Prova till Helstekt Kyckling med Tomatillo-Chipotle Salsa, Ceviche med Hälleflundra, Habanero och Kokosmjölk, Vinkokta Musslor med Chipotlemajonnäs, Friterade Ostron med Curryremoulade, Crab Cakes med Avokado-Serrano Chile Salsa, Grillade Kycklingvingar med Cayennerub, Grillad Sparris med Citron, Vitlök och Chile Flakes, Mango- & Jalapeñoglaserade Brochette med Gambas och Chorizo, Gratinerad Getost med Ginger-Dutch Chile Glaze, Trancherad Fläskfilé med Mole Verde och Mexican Rice, Wokstekt Kyckling med Ananas, Thai Chile och Kokosmjölk.
Jalapeño, serrano, dutch chile, chipotle, cayenne, thai chile, grön New Mexican, habanero matchar vinet.

Via del Campo 2011. Varunr: 6459. Pris: 57:-
Torrt vittvin från Castilla i Spanien. Ett nybörjarvin, ett vardagsvin, ett prisvärt vin. Allt passar in på veckans vita. Av de ekologiskt odlade druvorna Airen och Macabeo får du en torr och fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon och citrusfrukter. Det passar fint till rätter av fisk och skaldjur. Prova Ceviche med ají amarillo, Grillade havskräftor med cayenne- & ingefärssmör, Gambas al Pil Pil, Pilgrimsmusslor med mango-habanero salsa.
Vinet matchar styrkan i urkärnad habanero, dutch chile, ají amarillo och jalapeño.

Cocoon Zinfandel 2015. Varunr: 6568. Pris: 99:-
Fylligt rödvin från USA. Detta vin görs på druvan Zinfandel (känd som Primitivo i Italien) från regionen Lodi i Central Valley i Kalifornien. Den raffinerade användningen av ekfat vid fermenteringen ger vinet styrka och en komplex karaktär.
Här möts du av en läcker och mycket fatig doft i generös stil med inslag av skogsbär, fat, mynta och vanilj.
Det är ett fylligt och mycket smakrikt vin med fatkaraktär och inslag av peppar, björnbär, plommon och hallon.
Vinet passar till smakrika rätter av rött kött, lamm och vilt, gärna kryddade med örter och vitlök.
Styrkan i urkärnad chipotle, jalapeño, ancho, mulato och dutch chile är lagom nivå.

Viña Cubillo Tinto Crianza 2006. Varunnr: 72870. Pris: 159:-
Torr, fruktig smak med inslag av fat, kryddor och lakrits. Fram med chorizo, fläskkött, grillat och nötkött. Prova Grillad morcilla med äpple-lingon-chipotle chutney, Gryta med chorizo, lök, potatis och tomat, Grillade lammkotletter med vitlöks och pimentónkryddad potatisgratäng.
Vinet matchar moderat kryddning från urkärnad chipotle, pigmentón de la Vera, ñora, mora och pasilla de Oaxaca.

Los Frailes 2013 Varunr: 74443. Pris: 99:-
Medelfylligt rödvin från Valencia D.O. i Spanien. Druvorna Monastrell och Garnacha, hur smakar de när de kommer från Bodegas Los Frailes? Jo, generöst och smakrikt vin med rik frukt och bra balans.
Det är bara att fortsätta grilla hela hösten. Grillade kalvrevben med majs- & chipotlesås, Svamprisotto med pimentón de la Vera, Slaktarbiff med pebresås eller grillade grönsaker med romesco.
Vinet matchar moderat styrka från ñora, pimntón de la Vera, chipotle, ancho och pasilla.

Finca Rio Negro 2011 Varunr: 71021. Pris: 179:-
Fylligt rödvin från Vino de la Tierra de Castilla. Ett kraftfullt och mycket uttrycksfullt vin med blandade fruktsmaker insvepta i en kryddig trätouch. Det blir en kvardröjande eftersmak och en bra syra-alkohol-balans.
Prova det goda vinet till Grillad Pamplonastek, Hjortkotletter med krämig chipotlesvamp, Helgrillad lammbog med adobosås, Knaperstekt sidfläsk med apelsin- och ají amarillosås.
Vinet passar till mild styrka från urkärnad ají amarillo, guajillo, chipotle, pasilla och pimiento de piquillo.MAT SOM MEDICIN
Kavapeppar mot depressioner. Drycken kava som tillverkas av kavapeppar (Piper methysticum) på öarna i Stilla havet har tidigare kallats för en kärleksdryck. Nu visar det sig att drycken har motsatt verkan. Vid en läkarkongress på Fiji kom en rapport som konstaterade att stor kavakonsumtion dämpar männens sexlust. Det har också visat sig att allt fler kvinnor är sina män otrogna på de polynesiska öarna. Anledningen är att männen hellre ägnar sig åt att dricka kava än åt sina äktenskapsplikter. Kava har druckits vid ritualer i flera hundra år på öarna. Den senare forskningen har visat att kava är verksamt mot depressioner och även som bedövningsmedel. Detta har fått utländska läkemedelsföretag att visa intresse för pepparväxten.

Källa: Jonas Borssén i Arctic Heat

Tokig i Tranbär. George Bush — president nr 41, för att skilja honom från sin son, nr 43 — lär bli nöjd när han får höra att tranbär innehåller mer antioxidanter än broccoli, vilket han proklamerade sin avsky mot.
Forskare har upptäckt att tranbär innehåller fem gånger så mycket antioxidanter som broccoli, vilket betyder att det kan skydda mot cancer, stroke och hjärtsjukdomar.
Färska tranbär har högst värden av antioxidanter. Förädling, förvaring och värme reducerar antioxidantnivån. Mest antioxidanter finns i 100 procentig tranbärsjuice. Tranbärsdricka och cocktails innehåller minst. Tranbär har också visat sig tag död på den farliga e-colibakterien. Får vi lov och rekommendera Borsséns goda Cranberry-Ginger Chuteny.

Källa: New York Times

Förebygg åldrande med medelhavsmat! Stort intag av enklomättat fett skyddar mot åldersrelaterad minnesförlust. Italienska forskare menar att medelhavsdieten verkar ha en förebyggande effekt på ålderdomens nedåtgående hjärnverksamhet. Dr. Antonio Capurso och hans kollegor på universitetet i Bari rapporterar att bland 278 undersökta och ickedementa italienska seniorer var sannolikheten mindre för demens bland dem som åt höga mängder enklomättat fett än dem som åt mindre. Dr. Capurso och hans kollegor fann vid undersökningen ett omvänt förhållande mellan enklomättade fettsyrors energiintag och nedåtgående hjärnverksamhet. De kunde inte finna någon länk mellan intaget av andra makronäringsämnen och deras nervpsykologiska undersökning.
Det verkar som om ett högt intag av enklomättat fett ˜ vanligt i vegetabiliska oljor, och framför allt i extra-jungfru olivolja ˜ skyddar mot åldersrelaterad nedåtgående hjärnverksamhet, sammanfattar Dr. Capurso i sin rapport.

Källa: Reuters Health.

Vanlig ingefära kan förebygga diarré! Ingefära kan förhindra diarré, visar en ny studie. Den populära kryddan lyfts nu fram som ett alternativ i kampen mot diarrésjukdomar som årligen drabbar miljoner barn i tredje världen. Ingefäran angriper även vår vanligaste turistdiarré. Samtidigt som resistens mot antibiotika blir ett allt större problem i kampen mot svåra diarrésjukdomar riktas nu blickarna mot ett urgammalt men av sjukvården bortglömt naturmedel: vanlig ingefära.
Redan för 2000 år sedan användes ingefära i Kina och Indien för att lindra allt från yrsel, kräkningar och ledvärk till förkylning och väderspänning. Roten som är mycket rik på antioxidanter ansågs även bra för hjärtat. Nu har forskare på China medical university i Taiwan för första gången visat att ingefära förebygger diarré. Resultaten, som baseras på djurförsök, presenteras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of agricultural and food chemistry. Forskarna anser att ingefära kan bli ett billigt och lättåtkomligt alternativ till dyrbar läkemedelsbehandling av diarré orsakad av e-colibakterier, som också är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Resultaten visar att antioxidanter i ingefära hindrar det gift som utsöndras från bakterien från att bindas vid en speciell mottagarcell i tarmen. Det upptaget blir annars startskottet för en lång mikrobiologisk händelsekedja som för den drabbade snart gör sig påmind som akut diarré.
– I den här studien har vi för första gången visat att extrakt av ingefära inte bara hjälper mot illamående utan också har direkt effekt mot diarré, skriver huvudförfattaren Jaw-Chyun Chen. Effekten kan främst förklaras av ett aktivt ämne, zingeron.
Resultaten tyder på att ingefära är lämpligt att användas som tillskott för att förhindra olika koleralika magsjukdomar i tredje världen. Diarré är det enskilt största skälet till barnadödlighet i tredje världen och bara e-coli-bakterier orsakar 380000 dödsfall per år i hela världen. Även i industriländer är diarré en av de vanligaste orsakerna till att barn behöver medicinsk vård. Trots att europeiska och amerikanska myndigheter inte anser att ingefära har några kända biverkningar efterlyser forskarna uppföljande studier, bland annat för att säkerställa att stora doser är ofarliga för små barn.

Källa: HENRIK ENNART Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se