www.borssen.com
NYHETER
vecka 13
startsida
biografi
böcker
recept
postorder
bilderbok
länkar
chat
infoATborssen.se

Nyheter ur arkivet
Nyheterna för vecka 41 var följande:
Lila linje
MER HET MUSIK
Rosie Flores och A Honky Tonk Reprise.
Rosie var en av de första så kallade nya traditionalisterna, samtida med Dwight Yoakam, Lyle Lovett och Steve Earl. Den här skivan innehåller Rosies alla debutlåtar, men den har utökats med ytterligare 6 låtar som var avsedda för en outgiven CD. På skivans sexton låtar finns Rosies uppväxt i Texas representerad. Tex-Mex, blues, honky tonk, country och rockabilly blandas i en cocktail shaker och serveras i ett handblåst färgat glas från Södern.
Att servera till: Arctic Margarita, sidan 104 i Arctic Heat.

Shreveport Stomp.
Vi kallar det rhythm & blues! Det här är musiken som formade Elvis, Dylan och Springsteen. Det är också musiken som byggde modern rock n roll. Shreveport Stomp är en samling ruskigt bra låtar inspelade på Ram Records. Shreveport ligger i nordöstra Louisiana och tillhör vad man kallar the Tri-State Area vilket omfattar Louisiana, Texas och Arkansas. Hillbilly, blues och populärmusik har alltid haft en viktig roll i Shreveports historia vilket avspeglar sig på denna CD. Det här är både musikhistoria och ett stycke antropologi på samma gång.
Att servera till: Southwestern Cassoulet, sidan 119 i Eat The Heat.

Big Joe Turner Greatest Hits.
Joe Turner är en av vår tids största blues- & rock n rollsångare. På denna samlingsplatta kan man spisa alla hans klassiker från 40- och 50-talet. Boogie woogie, blues, bebop, rock n roll och jazz samsas på totalt 22 spår. Det blir svårt att stå still i köket när plattan ligger på. Mycket saxofongung, pianorytmer och mustig sång av Big Joe Turner blir perfekt till både middagen och partyt.
Att servera till: Chile-Charged Lamb Meatloaf, sidan 124 i Eat The Heat.

A Tribute To Doc Pomus.
Under sin livstid skrev Doc mer än tusen låtar, de flesta riktiga bottennapp enligt Doc själv. Godbitarna är dock samlade på den här hyllningsskivan. Docs låtar har absolut gått till historien som rock- och bluesklassiker. Han skrev bland annat Lonely Avenue för Ray Charles, Viva Las Vegas för Elvis och Save The Last Dance för The Drifters. På den här skivan medverkar musikgiganter som Bob Dylan, Dr John, Los Lobos, Aaron Neville, The Band med flera och de framför Docs låtar i en helt ny tappning.
Att servera till: Grillat Sidfläsk Med Rostad Vitlöks- & Potatisbullar, sidan 173 i Arctic Heat.

Another saturday night.
Klassiska hitlåtar från the Louisianas Bayous. Denna ace-platta bjuder upp till ett härligt sväng av R&B swamp- och New Orleansmusik. Klassiker som Before I Grow To Old med Tommy McLine, Another Saturday Night med Clint West med flera radas upp. Du lär sjunga med, ta några danssteg eller bara stilla njuta när lagar din Louisiana Saturday Night Dinner!
Att servera till: Chicken and Seafood Gumbo, sidan 112 i Eat The Heat.

Bap Kennedy och albumet Domestic Blues.
Det här är en ruskigt bra platta med enkel rak visblues. Det är avskalat och naket men med ett komp som är som balsam för själen. Akustisk gitarr, mandolin, dobro, lap steel, cello med mera svänger så att ingen kan sitta still. Att Steve Earl kompar på varje låt och att Nanci Griffith sjunger i bakgrunden gör inte saken sämre. Kan musik fungera som en hälsokur rekommenderar jag genast att du intager domestic blues 4-5 gånger per dag.
Att servera till: Texas Chili Con Carne, sidan 130 i Eat The Heat.

Don Wise och On The Verge of Survival.
När jag ser omslaget (ett saxofonspelande skelett omringad av vackra chilefrukter) så inser jag direkt att det här är en skiva för alla chileheads. Det är också en skiva för alla er som gillar när saxofonen är en lika betydelsefull del av musiken som gitarr och sång. Don Wise menar att han tröttnat på att blåssektionen är det femte hjulet på var och varannan skiva. — Saxofon var predominant i tidig R&B, till och med i låtar där vokalisten hade en framskjutande position. Det var också min ambition med den här plattan menar Don.
Sammantaget är det musik med integritet, meningsfyllda texter och starkt innehåll. Lyssna till de fantastiska Delbert McClinton-spåren och Marcia Balls ohämmade hyllning till de kära små chileväxterna i Pepper In Your Pocket.
Att servera till: Buljongkokt Höna Med Rostad Poblano, sidan 163 i Arctic Heat.

James Intveld, Somewhere Down The Road.
James Intveld är utan tvekan efterlängtad. För några år sedan kom debutskivan och jag fastnade direkt för hans Elvisliknande röst och härliga R&B-sväng. Den här gången tar Mr Intveld det något lugnare och musiken kan ibland kännas lite melankolisk eller romantisk. Det är musik som får dig att känna som om du reste med en greyhoundbuss i den amerikanska Södern. Från bussfönstret ser du gamla bensinmackar, live nude dance bars och barbecue restauranger. Next stop Memphis!
Att servera till: Barbecue Chicken And Black Beans, sidan 156 i Absolute Heat.

Kelly Willis, Easy.
Nancy Griffith upptäckte henne på en spelning i Austin. Kelly skrev på för MCA men blev sitt ursprung troget. Hon vägrade spela in töntiga countryvideos, insisterade på att använda eget kompband och vände ryggen åt råkommersiella countrylåtar. Efter tre skivor fick hon sparken. Va skönt! Nu återfinns hon på nytt och litet bolag. Med sin sorgmodiga och nasala röst påminner hon om en kvinnlig Dwight Yoakam. Honky tonk, ballader och swing exekveras med en mångsinnlig känsla, så varm, så mycket integritet och så jävla bra!
Att servera till: Persikopaj med Knaprigt Salvia- & Pecannötstäcke, sidan 168 i Het Trädgård.

Lil Mo and the Monicats med skivan Hearts in My Dream.
Hon har sitt ursprung i New York men sjunger och spelar som en honky tonkdrottning från Södern. Hennes stil är så äkta att man tror att Patsy Cline har återuppstått, men samtidigt är det modernt och med sexigt swing att självaste Madonna hade trillat av stolen. Monica visar dessutom att hon kan skriva Outstanding Country Music på klassiskt maner. Hon är också tillräckligt mogen vilket gör att man slipper alltför ambitiösa kreationer. Den här exotiska New York-Country-Singer-Songwriter-Madonnan är utan tvekan en av årets höjdpunkter när det gäller konstformen Real Country.
Att servera till: Cheesecake Caliente, sidan 144 i Eat The Heat.

New Orleans Funk: The Original Sound Of Funk 1960-75.
New Orleans musikindustri skiljer sig väsentligt åt från det övriga musikamerika. Runt om i USA fanns det en gång i tiden starka musikföretag: Atlantic i New York, Sun i Memphis, Motown i Detroit, Chess i Chicago osv. I New Orleans däremot, var de många som startade studios, oberoende av varandra. Det här kan vara en förklaring till The Big Easys rika musikliv. New Orleans Funk föddes på 60-talet och med en egen stil som bottnade i det enorma ymnighetshorn av Big Easy Music. Här har du nu din chans att lägga vantarna på 24 originalinspelningar med bland andra The Meters, Lee Dorsey, Professor Longhair, Aaron Neville, Allen Toussaint, Dr John och Eddie Bo. Skivan innehåller utan tvekan en bit musikalisk historia och många odödliga låtar.
Att servera till: Pulled Pork Taco, sidan 170 i Absolute Heat.

Greg Trooper och flooting.
Det här är en av min favoriter inom kategorin singer-songwriter. Det är också en av årets bästa plattor inom samma kategori. Han har en mycket bra röst, poetisk lyrik, omväxlande tempon och personliga arrangemang. Det är sånger som man vill gå och nynna på och det blir aldrig tråkigt. Jag spelar musiken i bilen och när jag preparerar middagen. Steve Earl gör detsamma och ibland uppträder han med en Greg Trooper-cover. Steve har, utifrån artistens fåfänga, skrivit några personliga hyllningsrader i konvolutet. Läs, lyssna och njut.
Att servera till: Gruyère- & Jalapeñoomelett, sidan 50 i Frukost och Brunch.

David Johansen AND THE HARRY SMITHS.
Artisten David Johansen är en äkta musikalisk kameleont. Oavsett om han frontar punkgruppen The New York Dolls, leder storbandsorkestrar som Buster Poindexter eller utforskar nya sidor av blues så visar han på en unik talang att ta till sig musik och göra om den med sin egen integritet. På den här plattan har David och bandet fångat känslan hos den amerikanske musikologen/folkloristen Harry Smith. David framför låtar av bland annat Muddy Waters, Mississippi John Hurt och Bob Dylan på ett stillsamt och gripande sätt. Det är musik som får dig att tro att du befinner dig i det amerikanska Sydstatsdeltat.
Att servera till: Orientalisk Biffstek med Kinesisk Gurka, sidan 88 i Het Trädgård.

Dallas Wayne och skivan BIG THINKIN
Dallas Wayne tillhör den gamla countryskolan med rak och enkel countrymusik. Här har han slagit sig ihop med en av de vitalaste låtskrivarna i countrygenren, nämligen Robbie Fulks. Dallas är med som co-writer och arrangör. Det är en trivsam och rolig skiva med träffande reflektioner i Söderns mylla. Dallas charmigt whiskeydrukna nallebjörnsröst är som gjord för musiken och högst trovärdig. Dallas hälsar att if you dont like it, hell blame my friend Robbie. He made it all possible. If you do, thank him again for me.
Att servera till: Yellow Crockneck Squash-Chipotle Soup, sidan 90 i Het Trädgård

EMMYLOU HARRIS Luxury Liner
Så här låter en amerikansk musik-klassiker. Det är kanske Emmylous starkaste album, åtminstone påstår många fans och kritiker detta. Harris delar åsikten och påstår själv att det är en av hennes favoriter.
Emmylou menar att det var ett klassiskt exempel på hur de rätta elementen kommer tillsammans: låtarna, musikerna och producenten. Det är en formel som hon jobbat på sedan dess men inte alltid lyckats med.
Luxury Liner har ett mycket starkt låtval och där Emmylous vackert klagande röst tar dig med till platser, känslor och sinnesstämmningar. Låtarna är hämtade från bland annat Louvin Brothers och Chuck Berry. Musikerna är samtidigt lika påtagliga. Rodney Crowell har bidragit, så även den brittiske gittaristen Albert Lee och inte minst den fiol- och mandolinspelande Ricky Skaggs. Ett underbarn på sina instrument och samtidigt så äkta och progressiv som man kan önska sig. Det här är musik som skänker dig riktig lyx. Tidlöst och vackert men även klassiskt och viktigt för countrymusiken.
Att servera till: Grillad Naan med Garam Masala Svamp, sidan 72 i Killen vid grillen.DRYCKER TILL HET MAT
Domaine Gerovassiliou Viognier 2009.  Artikelnr: 84931. Pris 189:-
Ett grekiskt torrt och fylligt vittvin. Nu är det dags för en ny årgång av ett av de bästa vita vinerna från Grekland. Här har vi ett riktigt matigt viognier-vin i full kraft men också med finess. Domaine Gerovassiliou är smakrikt, blommigt, friskt och fruktigt, och det balanseras av en lätt smörig fatkaraktär. Allt är väl mixat. Servera vinet till kraftiga fisk- och skaldjursrätter eller ljust fågelkött. Vad sägs om currystekta pilgrimsmusslor, pecannötsrökt fjordlax med tomatillo-avokado salsa eller wokstekt pastasallad med kyckling och ingefärs glaze. Röd serrano, hot wax chile, fresno, ají amarillo, manzano, urkärnad habanero eller chipotle är bra styrkenivå.

Cecilia Cataratto/Chardonnay 1999. Artikelnr: 2448. Pris 60:-
Ett torrt italienskt vittvin. Den senaste tiden har det förekommit en hel del fina italienska viner här i veckans heta nyheter. Här kommer ännu ett trevligt matvin, den här gången från Sicilien. Smaken är inte lika svulstig som i de amerikanska eller australienska chardonnayvinerna. Kanske beror det på att chardonnay matchas med cataratto den här gången. Hur som helst så är det ett mycket fruktigt och aromatiskt vin. Den lilla smörkaraktären finns på plats och smaken avslutas med en svag nötbitter ton. Cecilia Cataratto/Chardonnay får en faktiskt att tänka på både sauvignon blanc och chardonnay. Sammantaget blir det ett ganska fylligt vin som kan drickas till moderat kryddade fisk- och skaldjursrätter samt kyckling och fläskkött. Prova först den något osannolika kombinationen — Cecilia Cataratto/Chardonnay med quesadillas fyllda med barbecuegrillad fläskkött och lök. Därpå en kryddig Caesarsallad med stekt kyckling. Torskburgare med curryremoulade eller provençalsk fisksoppa med rouille är lika goda till det prisvärda vinet.
Poblano, wax chile, fresno, jalapeño, ají amarillo och cayenne är lagom styrkenivå.

Sonoma County Chardonnay 1997. Artikelnr: 2537. Pris 119:-
Ett torrt kaliforniskt vittvin. De närmaste veckorna kommer några av företaget Gallos viner att presenteras här i veckans heta nyheter. Vi börjar med en riktig kraftfull och generös chardonnay i publik stil. Vinet är fylligt och eldigt med markerad fatkaraktär, smör och frukt. Det blir sammantaget en lång eftersmak som kan matchas med riktigt kryddiga smaker från ingefära, curry, kaffir lime, citrongräs, chilepeppar och senap. Prova Stekt Kyckling med Krispig Nudelsallad och Kokos-Ingefärsdressing, Quesadillas med Rökt Fläskkött och Stekt Rödlök, Grillad Lax med Chipotle-Ananas salsa eller Skaldjursgryta med Kaffir Lime och Curry till det goda vinet.
Ají amarillo, manzano, chipotle, wax chile, urkärnad habanero och lite cayenne är lagom styrkenivå.

Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2009.  Artikelnr: 6253. Pris: 89:-
Fyllig rödvin från Australien. Vissa australiska viner tillhör de mest prisvärda du kan finna på systembolaget, så som detta Penfoldsvin (vinnare av Det Gyllene Glaset-priset förra året). Vinet har en anings ung smak med massor av frukt i harmonisk stil. Den rostade fatkaraktären bidrar fint till den goda fylliga smaken. Vinet passar utmärkt till ganska kryddiga rätter av nöt- eller viltkött, grillat, kryddiga svampanrättningar och ost.
Servera till Renchili med Getost och Majsbröd, Helstekt Oxfilé med Friterade Cayenne-Lökringar, Älgköttbullar med Katrinplommon-Ancho Chile sås, Grillad Barbecue Blues Lax med Chipotlekryddat Potatismos eller Quesadillas med Oxbringa och Pepparrot.
Ancho, mulato, chipotle, rökt cherry pepper, pimentón de la Vera, wax chile och cayenne matchar vinet med sin styrka.

Domaine Lalande Réserve Merlot 2011.  Artikelnr: 22299. Pris 69:-
Ett medelfylligt rödvin från Frankrike. Domaine Lalande Merlot är ett opretentiöst rödvin men med lagom inställsam stil. Smaken är balanserad och god med bär- och fatkaraktär.
Servera det prisvärda vinet till biff-, vilt- och lammkött med moderat kryddning. Viltköttbullar med Lingon-Chipotle Chutney, Lammfärsbiffar med Getost och Guajillo Salsa samt Grillad Biffstek med Chimichurri sitter fint till vinet. Även halstrade, rökta och grillade fiskar kan passa till Domaine Lalande Merlot. Chipotle, ancho, cayenne och pimentón de la Vera matchar vinet med sin styrka.

Sonoma County Chardonnay 1998. Artikelnr: 2537. Pris 129:-
Ett torrt kaliforniskt vittvin. Vi börjar med en riktig kraftfull och generös chardonnay i publik stil. Vinet är fylligt och eldigt med markerad fatkaraktär, smör och frukt. Det blir sammantaget en lång eftersmak som kan matchas med riktigt kryddiga smaker från ingefära, curry, kaffir lime, citrongräs, chilepeppar och senap. Prova Stekt Kyckling med Krispig Nudelsallad och Kokos-Ingefärsdressing, Quesadillas med Rökt Fläskkött och Stekt Rödlök, Grillad Lax med Chipotle-Ananas salsa eller Skaldjursgryta med Kaffir Lime och Curry till det goda vinet.
Ají amarillo, manzano, chipotle, wax chile, urkärnad habanero och lite cayenne är lagom styrkenivå.

Lindemans Bin 50 Shiraz 2001.  Artikelnr: 6374. Pris 75:-
Ett medelfylligt rödvin från Australien. Lindemans Bin 50 Shiraz är något ungt i smaken och samtidigt mycket friskt och fruktigt. Smaken avslutas med lite fat och den karaktäristiska skogsbärsaromen. Det är ett prisvärt vin som kan drickas till både kött och fisk. Prova Lindemans Bin 50 Shiraz till ugnsgrillad kyckling med ancho-plommonkompottsås, halstrad lax med guajillo chile glaze, rådjursstek med lingon-chipotle chutney eller enchiladas fyllda med ost, grönsaker och bönor.
Det smakrika vinet matchar styrkan hos pasilla, guajillo, New Mexican, pimentón de la Vera, mulato, cayenne, ancho och chipotle.

Inycon Chardonnay 2013. Artikelnr: 12418. Pris: 75:-
Vittvin från Italien. Sicilien fortsätter att imponera med smakrika och prisvänliga viner. Inycon är en modern italiensk publikfriare med charmig chardonnay-karaktär i lite frisk, exotisk fruktig och välbalanserad stil samt med ryggrad av fat och försiktig smörighet. Servera till halstrade eller grillade skaldjur och fiskar. Även rustika soppor eller ljust fågelkött med smak av curry, ingefära eller kaffir passar till det goda vinet.
Prova Morotssoppa med Röd Curry och Ingefära, Linguinipasta med Halstrade Skaldjur, Vitlök och Pepperoni Picante, Ugnsstekt Kungsflundra med Frasigt Stekt Ströbröd, Pepperoncini och Vitlök, Grillad Kyckling med Äpple- & Ingefärssallad eller Satayspett med Fläskkött och Het Jordnötssås.
Mogen wax chile, röd jalapeño, chipotle, rökt cherry pepper, ají panca och ají amarillo matchar vinet med sin styrka.

Erbacher Honigsberg Riesling 2000. Artikelnr: 5865. Pris: 116:-
Halvtorrt vin från Tyskland. Tysklands mest kända vinregion är Reingau. Den senaste åren har regionens viner fått allt mer konkurrens från Mosel och Pfalz. Men fortfarande levererar Reingaus producenter läckra, friska och fruktiga viner. Erbacher Honigsberg Riesling har en finstämd och välbalanserad smak med inslag av mineral, citrus, äpple och honung. Det är gott både som välkomstdrink och som matvin till ost, fisk, skaldjur, kött och fågel med asiatisk kryddning.
Prova vinet med Honungsglaserade Jalapeños Fyllda med Getost och Rostade Pecannötter, Stekt Lax- & Grönsakspytt med Sötsur-Stark Ingefärssås, Kyckling och Nudlar i Buljong med Kaffir Lime och Thai Chile, Helstekt Fläskkarré med Couscouspilaff och Aprikos- & Currychutney, Trancherad Fläskfilé med Äpple- & Pepparrotschutney samt Ugnsrostade Grönsaker, Wokstekt Biff i Curry- & Kokossås med Glasnudlar.
Vinet matchar styrkan i urkärnad jalapeño, dutch chile, serrano, thai chile, ají amarillo och lite cayenne.

Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätlese 1994.  Artikelnr: 5040. Pris: 126:-
Halvtorrt vittvin från Tyskland. I mellersta Moseldalen återfinns denna vingård. Spätlese, vilket betyder sen skörd, motsvarar en viss mustvikt eller sockerinnehåll. Den mycket friska, honungssöta och fruktiga smaken passar både fisk och skaldjur samt kryddstarka asiatiska anrättningar med fläskkött och kyckling.
Servera vinet till Mangospacho med Habanero, Stekt Fläskfilé med Ananas-Rocoto Salsa, Honungslackerade Jalapeños med Getost och Pecannötter, Grillad Kyckling med Aprikos-Cayenne Glaze, Getost-Quesadillas med Päron-Manzano Mojo, Wokstekt Kyckling med Nudlar och Sherry Pequinsås, Cajun Crawfish Pie.
Jalapeño, hot wax chile, ají amarillo, rocoto, habanero, cayenne och pequin matchar vinet väl.

Cabrières Terres de Saint-Ségur 2003. Artikelnr: 5297. Pris: 76:-
Medelfylligt rödvin från Frankrike. Här kommer ett prisvärt vin som jag tror du kommer att gilla till din kryddiga mat. Smaken är ungdomlig med fin komplexitet av örter och bär samt kryddvänlig fruktsyra.
Servera vinet till smakrika och kryddiga grytor och liknande rätter. Prova Jambalaya med Kabanosse och Kyckling, Couscous med Lamm och Harissa, Louisiana Gumbo, Goulash, Lamm & Black Bean Chili, Lammstek med Vita Bönor, Tomat och Chipotle, Spaghetti med Bolognaisesås och Peperoncini.
Vinet passar styrkan i chipotle, peperoncini, cayenne, jalapeño, hot wax, dutch chile, rosen paprika.

Saint Clair Riesling 2010.  Varunr: 6456. Pris: 90:-
Torrt vitvin från Nya Zeeland. Regionen Marlborough är känd för att producera de bästa vita vinerna från Nya Zeeland. Det är ett ungt vin som inte ska sparas utan drickas nu och till kryddiga och aromatiska anrättningar. Smaken är inte typiskt limeaktig utan snarare druvig, mycket frisk och med viss sötma samt inslag av äpplen, citrus, mandarin, blommor och honung. Det finns också en angenäm liten sötma vilket kompar det kryddstarka.
Prova till Helstekt Kyckling med Tomatillo-Chipotle Salsa, Ceviche med Hälleflundra, Habanero och Kokosmjölk, Vinkokta Musslor med Chipotlemajonnäs, Friterade Ostron med Curryremoulade, Crab Cakes med Avokado-Serrano Chile Salsa, Grillade Kycklingvingar med Cayennerub, Grillad Sparris med Citron, Vitlök och Chile Flakes, Mango- & Jalapeñoglaserade Brochette med Gambas och Chorizo, Gratinerad Getost med Ginger-Dutch Chile Glaze, Trancherad Fläskfilé med Mole Verde och Mexican Rice, Wokstekt Kyckling med Ananas, Thai Chile och Kokosmjölk.
Jalapeño, serrano, dutch chile, chipotle, cayenne, thai chile, grön New Mexican, habanero matchar vinet.

Via del Campo 2011. Varunr: 6459. Pris: 57:-
Torrt vittvin från Castilla i Spanien. Ett nybörjarvin, ett vardagsvin, ett prisvärt vin. Allt passar in på veckans vita. Av de ekologiskt odlade druvorna Airen och Macabeo får du en torr och fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon och citrusfrukter. Det passar fint till rätter av fisk och skaldjur. Prova Ceviche med ají amarillo, Grillade havskräftor med cayenne- & ingefärssmör, Gambas al Pil Pil, Pilgrimsmusslor med mango-habanero salsa.
Vinet matchar styrkan i urkärnad habanero, dutch chile, ají amarillo och jalapeño.

Gos Monastrell 2009. Varunr: 83081. Pris: 69:-
Medelfylligt rödvin från Jumilla i Spanien. Bodegas Juan Gils vinodlingar täcker en area på 120 hektar och är lokaliserade på en altitud av 700 meter över havet. Klimatet är kontinentalt med extrema väderförhållande trots närheten av Medelhavet.
Kontrasten mellan dag och natt temperaturer är ofta mer än 25 grader celsius under växtperioden med mindre än 300mm regn per år. Alla dessa väderförhållanden ger ett litet, väldigt koncentrerat bär som gör ett välbalanserat vin som är högaromiskt och saftigt.
Servera till Grillat lamm med harissakryddade bönor, Fläskkotlet med chipotle-chimichurri, Toskansk kyckling med piri piri- och vitlöksfyllning.
Urkärnad chipotle, ancho, pasilla, och dutch chile är lagom styrkenivå.

Viña Cubillo Tinto Crianza 2006. Varunnr: 72870. Pris: 159:-
Torr, fruktig smak med inslag av fat, kryddor och lakrits. Fram med chorizo, fläskkött, grillat och nötkött. Prova Grillad morcilla med äpple-lingon-chipotle chutney, Gryta med chorizo, lök, potatis och tomat, Grillade lammkotletter med vitlöks och pimentónkryddad potatisgratäng.
Vinet matchar moderat kryddning från urkärnad chipotle, pigmentón de la Vera, ñora, mora och pasilla de Oaxaca.MAT SOM MEDICIN
Kavapeppar mot depressioner. Drycken kava som tillverkas av kavapeppar (Piper methysticum) på öarna i Stilla havet har tidigare kallats för en kärleksdryck. Nu visar det sig att drycken har motsatt verkan. Vid en läkarkongress på Fiji kom en rapport som konstaterade att stor kavakonsumtion dämpar männens sexlust. Det har också visat sig att allt fler kvinnor är sina män otrogna på de polynesiska öarna. Anledningen är att männen hellre ägnar sig åt att dricka kava än åt sina äktenskapsplikter. Kava har druckits vid ritualer i flera hundra år på öarna. Den senare forskningen har visat att kava är verksamt mot depressioner och även som bedövningsmedel. Detta har fått utländska läkemedelsföretag att visa intresse för pepparväxten.

Källa: Jonas Borssén i Arctic Heat

Den fysiska formen förbättras av betakaroten. Betakaroten kan förbättra den fysiska uthålligheten med några procent enligt amerikanska forskningsrön.
Betakaroten, som är ett förstadium till vitamin A, finns framförallt i chilepeppar och morötter men kan också köpas som kosttillskott i tablettform. Varför inte pigga upp dig i det kommande höstmörkret med en ordentlig dos chilepeppar i maten.

Källa: Femina.

Den hälsosamma vitlöken slår till igen Vitlök minskar risken för cancer, skriver medicintidskriften Ärztliche Praxis.
Det är forskning vis universitetet i North Carolina, USA, som visat att vitlöksätare löper 30 procent mindre risk att få tarmcancer och 50 procent mindre risk att få magcancer. Personerna som deltagit i undersökningen åt ungefär en vitlöksklyfta om dagen.

Källa: Vitlökens Vänners medlemstidning Klyftigt

Nypon Minskar Ledvärk! Nypon tycks kunna ha effekt på artros. Två av tre patienter med artros eller förslitna leder blir kraftigt förbättrade med ett naturmedel gjort på nyponpulver. Detta enligt fem nordiska, kliniska studier. Patienterna får mindre ont och kan röra sig lättare. Bland medelålders kvinnor med artros får åtta av tio mindre smärta, större rörlighet och ökad livskvalitet med kosttillskottet, enligt forskningsprojektet.
I nyponpulvret har forskarna funnit en verksam substans, som innehåller fettsyror och sockerarter och som tros kunna verka inflammatoriskt och cellskyddande. Folksjukdomen artros innebär att brosket i lederna deformeras och bryts ned.

Källa: DN

Soja kan reducera cancerrisk! En studie av 120 asiatiska kvinnor visade på fler bevis angående att en diet — rik på soja — kan reducerar risken för bröstcancer, i vissa fall ända upp till 50 procent. I studien mättes mängden soja och ett vattenlösligt ämne kallat isoflavone i försökspersonerna. Kvinnor med högst halt av isoflavone tillskrevs en 50 procentig minskad risk för bröstcancer enligt Adrian Franke, Ph.D., professor vid Cancer Research Center. Franke och Wei Zheng, M.D., Ph.D., professor vid Vanderbilt's Medical Center. Studien visar på betydelsen av att kvinnor använder soja i sin diet och att de bör intaga det så tidigt som i tonåren för att få en full effekt. Äldre personer kan inte räkna med att kunna påverka cancerrisken genom att börja använda soja i sin diet. Det är en livslång process menade professor Franke. Sojabönor används i en rad livsmedelsprodukter. T. ex. tofu, miso, sojamjölk, sojakaffe, smör, vegetarisk mat, skorpor, kakor och mjöl.

Källa: The Lancet

Vanlig ingefära kan förebygga diarré! Ingefära kan förhindra diarré, visar en ny studie. Den populära kryddan lyfts nu fram som ett alternativ i kampen mot diarrésjukdomar som årligen drabbar miljoner barn i tredje världen. Ingefäran angriper även vår vanligaste turistdiarré. Samtidigt som resistens mot antibiotika blir ett allt större problem i kampen mot svåra diarrésjukdomar riktas nu blickarna mot ett urgammalt men av sjukvården bortglömt naturmedel: vanlig ingefära.
Redan för 2000 år sedan användes ingefära i Kina och Indien för att lindra allt från yrsel, kräkningar och ledvärk till förkylning och väderspänning. Roten som är mycket rik på antioxidanter ansågs även bra för hjärtat. Nu har forskare på China medical university i Taiwan för första gången visat att ingefära förebygger diarré. Resultaten, som baseras på djurförsök, presenteras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of agricultural and food chemistry. Forskarna anser att ingefära kan bli ett billigt och lättåtkomligt alternativ till dyrbar läkemedelsbehandling av diarré orsakad av e-colibakterier, som också är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Resultaten visar att antioxidanter i ingefära hindrar det gift som utsöndras från bakterien från att bindas vid en speciell mottagarcell i tarmen. Det upptaget blir annars startskottet för en lång mikrobiologisk händelsekedja som för den drabbade snart gör sig påmind som akut diarré.
– I den här studien har vi för första gången visat att extrakt av ingefära inte bara hjälper mot illamående utan också har direkt effekt mot diarré, skriver huvudförfattaren Jaw-Chyun Chen. Effekten kan främst förklaras av ett aktivt ämne, zingeron.
Resultaten tyder på att ingefära är lämpligt att användas som tillskott för att förhindra olika koleralika magsjukdomar i tredje världen. Diarré är det enskilt största skälet till barnadödlighet i tredje världen och bara e-coli-bakterier orsakar 380000 dödsfall per år i hela världen. Även i industriländer är diarré en av de vanligaste orsakerna till att barn behöver medicinsk vård. Trots att europeiska och amerikanska myndigheter inte anser att ingefära har några kända biverkningar efterlyser forskarna uppföljande studier, bland annat för att säkerställa att stora doser är ofarliga för små barn.

Källa: HENRIK ENNART Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se